Fotbollsskor

Fotbollsskor är något du behöver ha för att kunna spela fotboll. Tidigare fanns det svarta skor med vita ränder på sidan och det var allt. Det har förändrats och nu kan du få dem i de mest skiftande färger, alltifrån vita till rosa och orange.

Bättre att köpa billig sko ibland

Det vanliga talesättet att du får vad du betalar för gäller inte nödvändigtvis fotbollsskor. Den dyra skor kanske är tunnare, men det betyder inte att den är bättre för fötterna och den håller heller inte längre. Ulf Carlsson ger rådet i Göteborgsposten att det är bättre att köpa billiga skor som passar än att köpa lite för stora, dyra skor som är tänkta att hålla i ett par säsonger. Priset avgörs ofta av märket på skorna vilket inte borde spela någon roll eftersom även billiga fotbollsskor brukar hålla en hög standard.

Dock så har internet har gjort en stor del av handeln billigare och det gäller även fotbollsskor. Så ibland är det förstås även så att det är mer lönsamt att köpa nya skor, inte minst om du kan hitta dem till ett bra pris. Du kan exempelvis kolla in Länna Sport som är en butik med ett bra urval och bra priser.

Val av material

Numera är fotbollsskor ofta tillverkade i ett syntetiskt material istället för läder. Det gör skorna betydligt lättare, men minskar också deras livslängd betydligt. Anpassa skon efter vilken nivå du spelar på. Någon som spelar i ett pojklag behöver inte ha likadana skor som en elitspelare. Det är trots allt inte valet av skor som har gjort Messi och Zlatan till stjärnor. Om du väljer läderskor bör du välja en halv storlek mindre eftersom de töjer ut sig.

Grus- och grässko

Grusskor har många korta dobbar och är även förstärkta för att klara av underlaget. En grässko har färre, långa dobbar för att ge fäste i gräset. De slits däremot ut fort på grus. För den som spelar ofta på båda typer av planer behövs det därför två sorters fotbollsskor.