Henrik Larsson

När man pratar om de stora inom svensk fotbolls historia så är det några som alltid kommer upp i samtal. När man pratar om de allra största i svensk fotbolls historia så sjunker antalet drastiskt.

När man dessutom tar det ytterligare ett steg och börjar prata om vem som är den allra bästa svenske fotbollsspelaren i historien så är det bara några få namn man pratar om och två skåningar kommer alltid på tal när det debatteras. Den ene är Zlatan och du som kan din fotboll förstår förstås att den andre spelaren är Henrik Larsson.

En fantastisk karriär

Vem av dessa två som brukar få bära titeln som den allra bäste, det brukar variera utifrån vem man frågar. När det handlar om Zlatan och Henke så pratar vi om två helt annorlunda fotbollsspelare – även om Zlatan på senare år har spelat ett spel som mer liknar det Henke spelare, än det sätt han spelade på tidigare. Henrik Larsson har haft en fantastisk karriär och skulle man bara sammanfatta den kort så skulle det ändå bli väldigt långt. Vi tar därför istället några av hans största stunder i punktform.

  • VM-Bronset 1994 – Att Henke var med och tog brons för Sverige i fotbolls-VM 1994 är egentligen bara symptomatiskt för hans karriär. Detta kan man säga var det verkliga startskottet, och trots sin dåvarande ungdom så spelade han en stor roll för att Sverige skulle säkra bronset. För ni kanske har sett straffen han slår innan Thomas Ravelli räddar.. närmare stolproten går det inte att komma med en straff.
  • Tiden i Celtic – Om VM-bronset var startskottet så var det under tiden han spelade för den skotska klubben Celtic som han verkligen kom att blomma ut. Gud vet hur många titlar och skytteligor han vann under åren där. I Celtic vann han år 2001 även guldskon, priset till den anfallare i Europa som gjort flest mål under en säsong – den säsong han själv ser som sin allra bästa. I Glasgow har han legendstatus och när Larsson lämnade klubben så gjordes en film i dokumentärform som man kallade ”The Bhoy who would be king”. Till vardags så kallas han även för ”King of kings” av Celticsupporters.
  • Succén i United – När karriären så sakteliga började avta så gjorde Henke Larsson under vinteruppehållet här hemma i Sverige en avstickare till mäktiga Manchester United och Old Trafford. Att vi ser detta som en av hans största stunder var att han som 37-åring helt plötsligt blir handplockad av vår tids kanske störste fotbollsmanager, Sir Alex Ferguson, till att förstärka ett skadedrabbat United. På hans 13 matcher i klubben så slår han in tre mål, vilket i sammanhanget är makalöst bra.
  • Champions League-titeln – Till sist också den kanske allra största enskilda framgången i sig. Henke fick chansen att göra två säsonger i Barcelona när Barcelona var att betrakta som världens förmodligen bästa fotbollsklubb. Under hans andra säsong gick man till final i Champions League. Larsson började på bänken mot Fredrik Ljungbergs Arsenal, men efter underläge i halvtid så byttes han in. När matchen blåstes av så hade Henke på egen hand avgjort matchen till Barcelonas fördel genom att servera sina lagkamrater med två målpassningar. En otrolig prestation.

Vill du läsa en längre sammanfattning än denna så finns det att läsa här.