Mycket om fotboll men också sport och spel

Skånska fotbollsspelare

Skåne är kanske det landskap i Sverige där fotbollen är som allra starkast, i alla fall i dagsläget. Genom åren har som bekant också en rad kända fotbollsspelare producerats i just Skåne, som till exempel Kalle Svensson, Martin Dahlin, Henrik Larsson, Stefan Schwarz, Roger Ljung, Roland Nilsson, Jörgen Pettersson, Andreas Isaksson samt Zlatan Ibrahimovic för att nämna några.

Henrik Larsson

Henrik ”Henke” Larsson är inte bara en av de bästa skånska fotbollsspelarna genom tiderna utan också en av Sveriges bästa. Karriären inleddes i Högaborg innan han 1992 värvades till Helsingborgs IF, vilka samma år gick upp i Allsvenskan. Dock blev det bara en dryg säsong i HIF innan proffsspel väntade i först holländska Feyenoord och därefter i skotska Celtic där han spelade större delen av karriären innan han efter EM 2004 flyttade till spanska Barcelona. Karriären avslutades sedan med en säsong i Helsingborgs IF.

Martin Dahlin

Martin Dahlin tog sin första steg i fotbollskarriären i Lunds BK innan han i slutet av 1980-talet värvades av Malmö FF där han bland annat var med och vann SM-guld år 1988. Efter några säsonger i MFF värvades han till tyska Borussia Mönchengladbach där han under de kommande sex säsongerna gjorde 60 mål på 125 matcher.Karriären avslutades sedan med en säsong i Blackburn i England och en kortare sejour i tyska Hamburg.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic är tveklöst den störste fotbollsspelaren från Skåne. Efter att ha slagit igenom med dunder och brak i Malmö FF har det blivit spel i holländska Ajax, Juventus, Inter och Milan i Italien, Barcelona i Spanien samt Paris i Frankrike där han för närvarande spelare. Faktum är att han vunnit ligatiteln i varje lag han spelat, förutom Malmö FF, totalt elva stycken.